neděle 16. prosince 2012

Okolo Hošťálkové - ZIMA 2012

Tak, zima, prázdniny, dovolené a hlavně Vánoce jsou tady. A je jen na vás, jak s nimi naložíte...

Nabízím cenově výhodný dárek pro vašeho čtyřnohého kamaráda, a to zimní výlet Okolo Hošťálkové. Mimo optimální délky 9.6 km má také další pozitiva, a to:

  1. Nebudete se motat doma při vánočním úklidu a nemůžete do něj být tedy zapojeni.
  2. Nebudete se motat kolem jídla a cukroví, což uvítá i váš dietolog.
  3. Uděláte něco pro své zdraví, zejména pokud se vyhnete dvěma hospodám Na Trojáku.
  4. Pokud budu doma (a vás nebude celý zájezd) pohostím vás čajem. Zdarma!

Startujeme...

Zaparkovat můžete před domem č.p. 413 v Hošťálkové (start i cíl), případně o pár metrů dál za křižovatkou. Nebo startujte z Trojáku a čaj tak dostanete v půli cesty :-)

Po překonání 3 z celkových 5 prudkých stoupáků se ocitnete na lesní šotolince, pokračovat budete po ní vpravo.


Po vyklesání se ocitneme na lesní křižovatce a budeme pokračovat mírně vlevo do zákazu vjezdu. Po vystoupání do zatáčky mineme po levé straně krmiště divočáků.

Po delší cestě a mnoha zatáčkách, vše víceméně po rovině, se ocitneme na další lesní křižovatce a můžeme si chvilku posedět. Pak se vydáme vlevo vzhůru, stále po šotolice.

Následují opět partie s mnoha zatáčkami a mírným klesáním i stoupáním. Mineme mnohá další krmiště.


Tak touto cestou se již nevydáme a odbočíme vlevo do tzv. 200 krokového stoupání. Po pravé straně budeme mít posed.

Pohled od paty 200 krokového stoupání. Přišli jsme ze středu fotografie. Ve středu fotografie jsou vidět místní Čertovy skály. Vlevo je posed a krmiště, vpravo liz soli pro lesní zvěř.


200 krokové stoupání, největší na trase. Kousek za horizontem je další posed a krmiště.

Na konci lesa, po napojení na klesající žlutou turistickou značku se budeme pomalu blížit k cestě do Držkové a Zlína. Na fotografii je ukryta v lese po levé straně.

Cesta k Držkové vede zprava doleva. My se vydáme vpravo na Loučky. Půjdeme asi 150 m po silnici.

Někteří psi s meteorologickými sklony zkouší, jaká bude kvalita sněhu v dalších dnech.

Následuje avizovaná chůze po silnici Troják/Vsetín - Držková. My se vydáme do kopce směrem k Trojáku.

Zhruba na horizontu sejdeme vlevo na Loučky. Na opačné straně silnice je i ukazatel. Vám musí stačit ujištění, že je to za cedulí okresu.

A jsme na Loučkách. Dáme se po pravém kraji až na horizont. Tam opět po pravé straně k horizontu. Po pravé straně mineme rozpadlou usedlost. Pozůstatek socialistického hospodaření na původně soukromém majetku...

Les po pravé straně tak rozlehlý aby se pes při pronásledování čehokoliv nedostal na cestu. Buďte tedy ve střehu.

Usedlost Loučka. Velmi pěkné místo, dovnitř však nevstupujte, je to o život. Už i strašidla odešla jinam, bála se, že jim to celé spadne na hlavu.

Pokračujeme po pravé straně na horizont v mírně pravé zatáčce. Koho bolí nožičky, může seběhnou kousek za usedlostí vpravo ze svahu a počkat si na nějaký autobus na křižovatce Troják/Vsetín/Držková. Ostatní táhnou na další políčko...

Usedlost už máme za sebou, tak se ještě ohlédneme a pokocháme se pěkným výhledem na držkovské polesí.

Mírným stoupáním končí Loučky, za horizontem je sešup z kopce a velké lesní parkoviště, na které se lze dostat po odbočení vlevo z cesty na Troják. Je to častý cíl dvojic, co mají jen sami sebe a auto s orosenými skly ;-).

Sešup ke zmíněnému parkovišti, protneme jej a hned se vydáme úvozem do kopce. Rozhodně nenahlížíme do zaparkovaných vozů!


Tak jsme přeběhli parkoviště a vydali se do závěrečného pátého stoupání s cílem: Troják
Pokud lovíte kešky, můžete si odlovit jednu u pramenu Dřevnice. Je to jen malá zacházka lesní cestou (vlevo od trasy, odbočka je značena).

Cesta k Trojáku v mírném stoupání lesní pěšinou po žluté turistické značce.

Jsme zhruba v polovině trasy. Po výstupu na Troják nás čekají již jen samá pozitiva a životní jistoty.

Tady se již blížíme k hřebenovce Troják-Tesák. Nebývá frekventovaná, ale raději mějme psi pod kontrolou. Na hřebenovce se dáme vpravo. Vlevo by to bylo na Tesák, který je dost daleko a v tuto roční dobu padá brzy tma. Pomníček umrzlé studentky z roku 1947 na trase k Tesáku nechť je vám mementem.

Po pár krocích už uvidíme pod sebou Skiareál Troják se dvěmi hospodami. Hlavní cesta vede hned za garážemi. Projdeme tedy celým areálem se psem na vodítku, dál opět dle vašeho uvážení.

Po překonání hlavní silnice a průchodu Skiareálem se vydáme do táhlého stoupání k stanici vleku. Po levé straně je rozlehlá louka. Sledujeme trasu šotolinové cesty.

Za stanicí vleku si připomeneme, že na horách se počasí rychle mění (viz. černé mraky na horizontu).

Po šotolině, nebo po blízké louce, vystoupáme až k partizánskému pomníčku. Po jeho pravé straně je směrovka na Hošťálkovou. Teď už potečeme pěkně z kopce...

Od směrovky z kopce dolů...


Lesní cesta nás vyhodí na louku nad Páleníkovými pasekami. Po pravé straně je myslivecký posed ne nepodobný strážní věži v Osvětimi. Vydáme se tedy mimo dostřel po levé straně úvozem nebo v jeho těsné blízkosti, kryti terénní vlnou.


Na dohled jsou již Páleníkovy paseky. Blížíme se k finále.

Projdeme po šotolince Páleníkovými pasekami a na jejich konci se dáme vlevo. Dáme pozor na kokra ve velkém oploceném pozemku, který má ve zvyku vyplížit se ze stínu a štěknout vám za patami. Není to nebezpečné, ale zážitek je to silný.

Po průchodu kolem pěkně opravené dřevěnice (po pravé straně) se dostaneme na louku nad místem startu.

Louka nad místem startu. Sporadicky se v její dolní části pasou koně. Tak si zvolíme cestu zacházkou nebo těsně u plotu. Dle vašeho naturelu.

Pohled vlevo do údolí ke Staňkům, pokud seběhneme a následně půjdeme cestou dolů, vyjdeme u Horního obchodu, cca 200 metrů pod místem startu. Ale my půjdeme přímo...

No teď na ten čaj...

Mapa

Google mapa je k dispozici ZDE (obsahuje také link na stažení KMZ souboru pro vaši navigaci).


Žádné komentáře:

Okomentovat