pondělí 25. července 2016

Ratibořský víceboj - výsledky, fotky a kulinářský koutek

Ratibořský víceboj máme za sebou, tak si to zrekapitulujeme...













Výsledky

Co dodat? Byli jste prostě skvělí!

Výsledky: Celkový vítěz

Výsledky: Hladový pes

Výsledky: Opičí dráha

Výsledky: Poslušnost

Výsledky: Týmová práce

Fotogalerie

Prozatím dodal fotky Jindra Vrána, s ostatními vyjednáváme :-)
Takže mrkněte do FOTOGALERIE 

Sida & Pavla


Catering
Anžto bylo povícero dotazů stran mé a Maruščiny kulinářské exhibice, slíbil jsem poodhrnout oponu skrývající toto tajemství, což teď a tady činím...

Slavnostní kladení stejků.
Maruška, krabice stejků a autor článku (já).

Maso

Stejky tloušťky minimálně 20 mm z vepřové krkovice od Černockého. Tedy nic pro vyznavače Koránu. Pokud nevládnete znalostmi Krkovičky a ostrým jazykem, v obchodních řetězcích raději nekupujte a věnujte svůj čas spíše výběru svého rodinného řezníka.

Slova odborníka:
Čím je maso "gumovější", tím méně je propečené, proto až budete dělat ten svůj první, zkoušejte jeho pružnost. Když pruží jako bláto, je to moc brzy, až začne být trochu vůči stisku odolnější, bude to ono. Ale toto si musíte vyzkoušet sami. Umění propéct stejk na přání se i zkušení kuchaři učí měsíce.

Marináda

Nejlépe je, pokud si marinádu vyrobíte sami, pak budete mít jistotu, že v tom nejsou éčka, bude dle vašeho gusta, bude nezaměnitelně originální atd. Pokud se na to zatím necítíte a potřebuje jistotu (jako já), zvolte nějaký prefabrikát. V sobotu jsme měli Tekutou medovou marinádu od Vitany.

Dip

Tady se paní Colombové podařilo po letech experimentování dojít k tomuto receptu. Cituji:

4 lžičky Tatarské omáčky Hellmann´s
1 lžička meruňkového džemu
1 lžička kari koření                                                                                             
lze přidat i trochu zakysané smetany, aby to bylo ještě zdravější, případně kdo chce, může připepřit

Pokud se vám přeci jenom sobotní dipík nezdál, tak:

...a abych byla upřímná, v sobotu to bylo z majonézy, protože jsem zapomněla, že původně tam patří tatarka.

Maldonská sůl

To je ten skvost mágů britské kuchyně. Bělostná vločková sůl z pobřeží Essexu. Křehké vločky, rozpadající se mezi zuby, jemné křupnutí a chuť čistě po moři s lehkou sladkou stopou zanechanou v ústech.

Používejte ji na finální úpravu stejků, rajčat, salátů... i posolený chleba s máslem dostane úplně jiný rozměr. Ke koupi je v Tescu, v krabičkách po 250g.

Maldonská sůl je jedinou možnou, cenově dostupnou, náhradou za Fleur de Sel.

Černý pepř

Klasický, spotřební, koupený v Tescu přímo s mlýnkem, značka Kotányi. Co se týká vaření, rozhodně neuděláte chybu, když budete používat pepř čerstvě namletý.

Olivový olej

Běžná sorta panenského oleje.

Grilovací kámen

Kámen nebo litinový tál? Toť vděčné téma pro flame war, Cenově si obě varianty stojí stejně, funkčně na tom jsou asi stejně a litina bude odolnější. Pravdou je, že i přes velkou opatrnost mi lávový kámen napraskl. Na funkci to sice nemá vliv, ale zamrzí.

ZDE (lávový kámen o rozměrech 450 x 450, na kterém jsme v sobotu grilovali)
ZDE (grilovací plotna z masivní litiny, 420 x 420 cm, oboustranná, s madly)

Gril DIY

Prostá konstrukce z betonové samodomo dlaždice, 4 kusů mizerných bílých cihel porevoluční provenience a 2 kusů přepalovaných červených cihel. Volně položený grilovací kámen byl vyvážen poměrně sofistikovaně kousky dřeva. Prostě žádná raketová věda...

Zdenda & Dalibor

I když jsem byl potěšen vašim zájmem, učte se raději u mistrů, třeba:

ZDE (Zdeněk Pohlreich, pedagog, spisovatel, moderátor a kuchař)
ZDE (Dalibor Navrátil, držitel francouzského řádu za přínos pro gastronomii)


Další informace

Ragů á la Modena

Žádné komentáře:

Okomentovat