Recept je na starém KKR obtížně dohledatelný a někdo jej zase chtěl, tak je i zde...
Historie
Recept jsem dostal od jedné své příbuzné, již léta naturalizované v italském městě Modena, které leží v úrodné rovině, severovýchodně od Bologně v provincii Emilia-Romagna. Mimochodem je zde sídlo automobilky Ferrari.Špagety s ragů je moje srdeční záležitost a jeho vůně mě dokáže zcela ovládnout. Takže zdravím tímto Modenovy v Modeně!
Složení
- 0.5 kg mletého vepřového masa (např. pleco)
- 0.5 kg mletého hovězího masa
- 2 kusy velké cibule
- sůl dle chuti
- 2 kostky masoxu
- 1 kg sterilovaných rajčat
- olej
Postup
- v hrnci na oleji zesklovatíme jemně nakrájenou cibuli
- přidáme maso a prudce jej opražíme
- přidáme rajčata, sůl a masox
- dlouze, minimálně 2 hodiny, dusíme
Modifikace
- v nouzi můžeme použít jen vepřové maso (pleco, kotleta, kýta)
- někdo přidává hrášek nebo mrkev
- v nouzi lze nahradit sterilovaná rajčata čerstvými rajčaty, pokud je moc zle, tak kečupem (fuj!)
Servírování
Podáváme se špagetami a sypeme jemně prachovým, sušeným Parmezánem. Zapíjíme suchým červeným vínem (frankovka a pod.).Poznámka
Pokud je množství více než velké, ragů zamrazíme. Na chuti mu to neubere...Neexperimentujte s kořením. Sůl zcela postačuje. Berte ohled na parmazán.
Parmazán
Správněji a zcela originálně - Parmigiano Reggiano.Sýr pochází z Pádské nížiny a vyrábět se smí pouze v některých oblastech provincie Emilia Romano, jeho výroba je přísně regulována a tradiční receptura je stará stovky let. Také proto si můžeme být jisti, že i dnes jíme ten sýr, jak o něm píše Giovanni Boccaccio v Dekameronu anebo Giacomo Casanova ve svých Denících.
Pravý parmazán poznáte hned, podle výrazné až pronikavé vůně, je tvrdý, sytě žlutý se zrnitou strukturou. Znalci hovoří o aroma rozinek a sušeného ovoce s vínem, ale mnohým, pokud přičichnou dříve než ochutnají, by se mohlo zdát aroma až nepříjemné. Jeho chuť je nádherně plná a ovocná, se slaným nádechem. Sýr obsahuje křupavé krystalky kaseinu a dlouho doznívá.
Stále se vyrábí ručně z částečně odtučněného mléka krav, které jsou krmeny výhradně pící. Zraje od 14 měsíců do 4 let a podle stupně vyzrálosti se dělí na čtyři skupiny.
Žádné komentáře:
Okomentovat